Neler yeni

Foruma hoş geldin ?, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz.

MOTİVASYON

Motivasyon ve Kondisyon Gönderen: Ali Güven

MOTIVASYON NEDIR? 'Bir isi yapmak için içimizde duydugumuz güçlü istek' motivasyondur. Psikoloji dilinde 'güdü' dedigimiz 'motivasyon' ne kadar güçlüyse bir isi yapma gücümüz o kadar artar. 'Bir arkadasimizi görmek' için güçlü bir istegimiz varsa ne uzaklik bize engel olabilir ne de bir isimizin olmasi. Her seyi bir yana birakir, arkadasimizi görmeye gideriz. Bu örnegi hayatimizin bütün isleri için düsünebiliriz. Simdi önümüzde bir 'sinav' vardir. Bu sinavi vermekle ilgili 'motivasyonumuz nedir?'. Asagidaki seçeneklerin hangisi bize daha yakin görünüyor? · Bilmiyorum, yapabilir miyim? · Yani bunu yapmak sart mi? · Simdi yapamazsam aileme ne derim? · Herkes üniversiteye girecek, ben lise mezunu mu kalacagim? · Vermem sart, kabul ediyorum. · Üniversiteye girmek iyi bir meslek için zorunlu. · Elbette yapacagim. · Yapmak mi? Ben derece alacagim. 'Içimdeki güçlü istek' hangi etkenlerden olusmaktadir? Bu da çok önemli bir konudur. Ailem bu konuda etken olabilir, arkadas grubum, toplumsal ögretiler bu istegin kaynaklari olabilir. Ancak, en etkili kaynagin 'kendi bilinçli seçimimiz' oldugunu unutmamaliyiz. 'Kendi bilinçli seçimimiz' bizim için büyük bir güç kaynagidir. Engelleri asmamiz için en önemli güç kendi içimizdedir. Bu gücü harekete geçirebildigimiz zaman pek çok engeli kolayca astigimizi görecegiz. KONDISYONUMUZ YETERLI MI? Kondisyon, 'yapabilme gücümüz' dür. Bir futbolcu için kondisyon, top sürme tekniklerini bilmek, topsuz oyunu ögrenmek, pas almayi ve vermeyi, grup çalismasini bilmek, arkadaslarinin nasil oynadiklarini anlamak, zamani çok iyi kullanmak, nefesini maç süresince ayarlamak, eforunu en iyi biçimde kullanmak gibi bir dizi beceriyi kapsar. Ögrenci için de 'kondisyon', sinavda kullanacagi bilgiyi ögrenmek, ögrendiklerini özümsemek, iyice kavramak, gerektigi yer ve zamanda (sinav), bu bilgileri kullanma tekniklerini (test teknikleri) ögrenmek, bu bilgileri istenen yer ve zamanda (sinav esnasinda) kullanmak gibi bir dizi beceriyi içerir. Onun için de bu anlamdaki 'kondisyon': · Ögrenme islemi, · Ögrendiklerini özümseme, sindirme islemi, · Ögrendiklerini anlayarak, kavrayarak ögrenmis olmayi, · Test tekniklerini, · Soruyu anlama ve yanitlama hizini ayarlamayi, · Kendini kontrol edebilmeyi, içerir ve bu alandaki beceriyi ifade eder.Onun için de 'kondisyonum yeterli' demeden önce bu sorularin hepsini gerçekte olduklari gibi yanitlamaniz gerekir ki 'gerçek kondisyonunuz'u saptayabilesiniz. Kondisyonu oldugundan 'daha iyi' sanmak, faturasi agir ödenen bir yanlistir, 'oldugundan kötü' görmek de umut kiricidir. Dogrusu 'oldugu gibi' görebilmektir.

Foruma hoş geldin ?, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.